duminică, 16 ianuarie 2011

Matematica si poezie, gandire si intuitie. Dualitatea fiintei umane

Matematica este o scrisoare a lui Dumnezeu, redactata intr-o limba frumoasa.

Poezia tine de Pathos, de partea fiintei care e inflacarata, care se minuneaza, care se intreaba, care nu moare in banalitate, in saracia unei lumi lipsite de sens. Dinamizeaza fiinta.

Spiritul integrator creeaza omul complet.

Pentru a se intelege legatura dintre gandire si intuitie, dintre minte si inima voi reda doua conceptii: una a lui Lucian Blaga, cealalta a poetului Paul Valery.

Stefan Augustin Doinas despre Lucian Blaga: "E indiscutabil ca Blaga are o structura duala, un eu bifrons, in care poetul si ganditorul se aflau intr-un echilibru desavarsit: limbajul metaforic al gandirii sale, ca si incarcatura ideatica a versurilor sale, constituie dovezi evidente. In masura in care edificiul interior al unei personalitati poate fi compartimentat, ni se pare limpede ca, la Blaga, facultatea intelectiva si facultatea imaginativa conlucreaza indeaproape, ratiunea, intuitia si sensibilitatea formeaza un singur organ complex a carui functionare nu poate fi parcelata. [...] Nucleul acestei gandiri este - asa cum se stie, asa cum autorul a afirmat de multe ori - dimensiunea creatoare a destinului uman."

Stefan Augustin Doinas despre Paul Valery: "Tentativa lui Valery - despre care Bergson spune ca "trebuia facuta"- reprezinta o manifestare a spiritului cartezian. Meritul ei este de a fi introdus in domeniul artelor, al poeziei in special, rigoarea si precizia analizei stiintifice, relevand latura de disciplina intelectuala a unor acte complexe, ce pareau multora obscure, delimitand astfel rolul si partea de raspandire a gandirii lucide in procesul creatiei artistice."

Paul Valery: "Convingerea mea, inca din tinerete, a fost ca, in faza cea mai vie a cautarii intelectuale, nu exista nicio diferenta, decat nominala, intre miscarile interioare ale unui artist sau poet, si acelea ale unui savant..."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu